11:39, 17 травня 2021

“Територія терору” створює проєкт, присвячений депортованим дітям

Впродовж 20-50 років ХХ століття влада СРСР увагонах-телятниках депортувала до Сибіру сотні тисяч українців та кримських татар. 

2cfefb21fabd97cf.jpg
Фото: Суспільне

У львівському меморіальному музеї тоталітарних режимів “Територія терору” триває робота над міжнародним проєктом “Втрачене дитинство”. Він покликаний розповісти історії людей, яких в дитинстві депортували до Сибіру чи Середньої Азії. Результати багаторічних досліджень музейники планують викласти на онлайн-платформі.

Про це повідомляє Суспільне

Впродовж 20-50 років ХХ століття радянська влада наказала депортувати до Сибіру сотні тисяч українців та кримських татар. Їх перевозили у так званих вагонах-телятниках. Дорога могла тривати більше місяця. Через нелюдські умови до кінцевого пункту призначення доживали далеко не всі. Серед них і діти.

На місці, де сьогодні розташований музей “Територія терору”, у 1944 році радянська влада організувала пересильну тюрму для кримінальників та політв’язнів. Точної кількості людей, яких депортували звідти не знає ніхто, але історики говорять про десятки тисяч.

“Більшість інтерв'ю, які ми записуємо – це діти. Вони були депортовані, вислані з нашого пересильного пункту, тобто, те, що зараз є музеєм, коли їм було два, три, п’ять років, було пересильним пунктом. Ми робимо онлайн-платформу, де ми спробуємо оприлюднити, діджиталізувати матеріали, які ми назбирали, і дозволити людям подумати про це”, – каже координаторка проєкту Христина Рутар.

8cf31745411e2a78.jpg
Фото: Суспільне

Водночас історик Юрій Коденко, який займається дослідженням архівних документів про репресованих дітей, зауважує, що такі свідчення в архівах  Міністерства Внутрішніх Справ отримати досить важко.

“Якщо людина приходить туди з системи МВС, то там, звісно, що повністю відкриті двері. А інших дослідників обмежують майже у всьому – тільки дві години можете на день працювати зі справами, в той день не приходьте. Тобто мало того, що важко діставати ті документи, але ще й постійні обмеження в користуванні ним”, – наголошує  Юрій Коденко.

0bb2e66173437c9a.jpg
Фото: Суспільне

Проєкт “Втрачене дитинство” музейники втілюють спільно з чеською громадською організацією “PostBellum” та за підтримки Європейського Союзу і фонду “Дім Європи”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Раді зареєстрували новий законопроєкт для захисту прав депортованих українців.
Проєкт закону передбачає виплату одноразової компенсації постраждалим чи їх спадкоємцям.

Схожі матеріали

295_L'viv_Lyubomyr Polyuha_new

"Білосніжка і семеро гномів"

600.jpg

Люди, з яких мали виселити Україну

600_ДЕП.jpg

“Забирайтесь, бо знову репресуємо!”. Історія висланої на Сибір родини Голиків

3

"На подвір’ї знову це прокляте авто для вивозу живих трупів на розстріл". Спогади з тюрми на Лонцького 1943 року

Дмитро Дмитраш 600Х400.jpg

"Ми не плакали. Навіть співали партизанські пісні"

photositka.jpg

«Під тиском тоталітарного режиму». Репресії проти Свідків Єгови у СРСР

Untitled-2.jpg

Особовий склад тюремного відділення НКВС у Львівській області. Березень 1941

Інший Франко 1200

“Інший Франко”. Фільм, який не подобається ні критикам, ні творцям

800x500 obkladunka Yurkowa.jpg

Хто такий Грушевський? | Оксана Юркова