14:31, 30 березня 2021

Оприлюднили розсекречені документи про передостаннього керівника ОУН

Дані розкрили в рамках проєкту “Розсекречена історія”, розпочатому до 30-річчя Незалежности України.

Квітковський
szru.gov.ua

Служба зовнішньої розвідки України розсекретила низку архівних документів про передостаннього керівника Проводу Українських Націоналістів Дениса Квітковського.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

“Сьогодні Служба зовнішньої розвідки України публікує розповідь про Дениса Квітковського – передостаннього керівника Проводу Українських Націоналістів (1977–1979)... За його активною діяльністю в еміграції пильно стежили органи КДБ, про що збереглися матеріали в Галузевому державному архіві Служби зовнішньої розвідки України. Розсекречені документи дають змогу повніше осягнути й пізнати цю неординарну особистість”, – наголосили у розвідці.

Зокрема, серед опублікованого є шифротелеграми і резолюції радянських спецорганів та постанова про відкриття справи проти Квітковського. Цікаво, що прізвище провідника українських націоналістів там пишуть із помилкою – “Квятковський”. 

Водночас у СЗРУ наголошують, що наведені у справі відомості дещо відрізняються від офіційної біографії.

“Це може свідчити лише про те, що їх документували із уст сторонніх людей, знайомих та родичів Квітковського, які могли не все достеменно знати або не все хотіли розповідати представникам органів НКДБ”, – підкреслили у розповіді.

У СЗРУ зазначають, що публікації документів із архівних фондів проводять на честь 30-річчя Незалежности України. Відомство звертає увагу на матеріали, які становлять історичну цінність і містять відомості про події та осіб, що стосуються процесів державотворення в різні періоди української історії.

“У 2021 році на сайті СЗРУ вже оприлюднено документи і матеріали про активних учасників національно-визвольної боротьби українського народу за незалежність Семена Могилу, Федора Боржинського, Олександра Удовиченка, Якова Гальчевського, Андрія Лівицького”, – резюмували у Службі розвідки.

Денис Квятковський (22 травня 1909 року – 15 березня 1979 року ) – четвертий голова ОУН, один із найактивніших українських політиків Буковини. 

Народився в селі Горішні Шерівці Чернівецької області (тоді коронний край Герцогство Буковина, Австро-Угорщина) у багатодітній сім'ї православного дяка.

Закінчив народну школу в м. Садгора, українську гімназію у Чернівцях. У 1929-1932 роках навчався на правничому факультеті Чернівецького університету, у 1936 році захистив докторську дисертацію, згодом відкрив власну адвокатську контори в Чернівцях. 

Був активістом студентського руху, членом крайової екзекутиви Організації Українських Націоналістів.

У 1934–1937 роках видавав журнал “Самостійність”.

У 1937-му Квітковського засудили за проукраїнську політичну діяльність, близько року провів у румунській в'язниці.

З 1940 року в еміграції викладав у Високій економічній школі у Мюнхені, був секретарем Українського Національного Об'єднання.

У 1943-му був заарештований гестапо у Львові, до кінця жовтня 1944-го провів у тюрмі міста Потсдам.

З 1949 року Квітковський проживав у США. Там отримав другий докторат права і знову відкрив адвокатський офіс. Був Головою організації “Самостійна Україна” і видавцем її однойменного друкованого органу (Чикаго, 1976–1979 роки).

Помер 15 березня 1979 року у Детройті, похований на українському цвинтарі св. Андрія у Баунд-Бруці поблизу Нью-Йорка.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли,що на сайті Служби зовнішньої розвідки України оприлюднили 253 розсекречені й оцифровані архівні документи про Павла Скоропадського.