15:06, 12 січня 2021

Офіційна сторінка України у твіттері вчергове тролить офіційну сторінку Росії

korolev-e1484231711994.jpg
Сергій Корольов Фото: uk.wikipedia.org

Між офіційними сторінками Росії та України у Twitter виникла перепалка стосовно Сергія Корольова.  

У повідомленні російського Twitter-акаунту вказано: «Сьогодні виповнюється 114 років від дня народження Сергія Корольова – легендарного радянського ракетного інженера, конструктора і вченого. Його справедливо називають «батьком» космічних польотів. Міжконтинентальна балістична ракета, перший штучний супутник Землі, політ Юрія Гагаріна в космос – все це серед його численних досягнень!»

Натомість на офіційному Twitter-акаунті України перепостили це повідомлення із доповненням: «Геній ракетно-космічної галузі Сергій Корольов, який називав себе українцем. Народився в Житомирі, виріс у Житомирі й Києві, навчався в Одесі та Києві. Працював, був заарештований, підданий тортурам і ув’язнений на 6 років у Москві, Колимі, Казані».

Нагадаємо, офіційна сторінка України у Twitter вже не вперше виправляє росіян, вказуючи на їхні cпекуляції стосовно історії. Так, у травні 2017 року офіційні Twitter-акаунти України та Росії влаштували публічну суперечку довкола походження київської князівни та французької королеви Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого. Про переписку двох країн у соцмережі написали 25 західних медіа (серед них CNN, BBC, The Independent, VOX, BuzzFeed, SkyNews), 16 українських та вісім російських ресурсів.

Радянська влада засудила Корольова на 10 років заслання

Сергій Корольов (1907-1966) – український, радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики. Його вважають основоположником практичної космонавтики. Очільник ракетної програми СРСР. Під його керівництвом запустили першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснили перший політ людини в космос та вихід людини в космос.

27 червня 1938 року Корольова заарештували як учасника троцькістської контрреволюційної організації. Вченого засудили до 10 років заслання і відправили на Колиму. При допиті йому зламали щелепу, внаслідок чого кістки неправильно зрослися. Корольова достроково звільнили у 1944 році за рішенням президії Верховної Ради СРСР.

koroliov.jpg
Фото Корольова після арешту 1938 року uk.wikipedia.org