18:32, 28 січня 2021

Нову редакцію українського правопису скасував Окружний суд Києва

Кабінет Міністрів збирається подати апеляцію.
ukrayinskyj-pravopys-1024x576.jpg
24tv.ua

28 січня Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував постанову Кабінету Міністрів про нову редакцію українського правопису, визнавши її протиправною. Позов подала школярка із Херсону Юлія Пиргас. Постановою № 437 від 22 травня 2019 року Кабмін схвалив пропозицію Міністерства освіти та науки та Національної академії наук щодо нової редакції правопису. Зміни розробила Українська національна комісія з питань правопису.

Як повідомив на своїй Facebook-сторінці адвокат позивачки Дмитро Ільченко, судом згадану урядову постанову було скасовано. 

За словами правозахисника, підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібні рішення не є його компетенцією. Водночас він заявив, що сам позов був “був направлений на захист української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів”.

Також Ільченко зазначив, що під час розгляду з’ясувалося, що мовна комісія мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом.

Відзначимо, що станом на час написання новини підтвердження цієї інформації з боку ОАСК поки не було. 

В той же момент, уряд збирається оскаржити рішення ОАСК в апеляційному порядку. Про це з посиланням на заступницю міністра юстиції Валерію Коломієць повідомила пресслужба відомства на Facebook. Як йдеться у повідомленні, для подання апеляції уряд має 30 днів.

Нагадаємо, що фінальний текст нової редакції «Українського правопису» було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року і з цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису. 

Команда “Локальної історії” зі січня 2021 року у своїх текстах використовує виключно норми та правила нового українського правопису, та продовжуватиме їх дотримуватися незалежно від подальшого перебігу подій.