09:35, 16 квітня 2021

НБУ ввів в обіг монети, присвячені решетилівському килимарству

У 2017 році решетилівське килимарство внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Монета
bank.gov.ua

Національний банк України ввів в обіг монети, присвячені одному із видів української культурної спадщини – килимовому мистецтву Полтавщини.

Про це повідомили на сайті Нацбанку України.

На сайті головного фінансового регулятора зазначають, що в обіг ввели пам’ятні монети номіналом 5 і 10 гривень – “Решетилівське килимарство”. Їх виготовили зі срібла та сплаву міді, нікелю і цинку. 

 5-гривневих монет викарбували 40 тисяч штук. Кожна зроблена із нейзильберу – сплаву міді, нікелю і цинку. А 10-гривневих в обігу буде 3 тисячі штук, вони виготовлені зі срібла.

Ці монети можна придбати через інтернет-магазин Нацбанку України. Також їх отримають банки-дистриб’ютори в областях.

Решетилівське килимарство – це один із видів української культурної спадщини. Йому притаманна стилізація рослинних та квіткових мотивів у вигляді ламаних гілок із квітами та листям. Цей стиль килимарства став відомим в Україні з кінця ХІХ століття. 

У 2017 році традиції решетилівських килимарів внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Нацбанк випустив пам’ятну монету з нагоди 250-річчя Запоріжжя.