10:09, 22 жовтня 2020

На 30-ліття Незалежності буде парад

parad.jpg
Фото: dyvys.info

Президент підписав указ про організацію заходів із нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Про це йдеться в указі від 21 жовтня.

Глава держави доручив Кабінету Міністрів впродовж місяця створити організаційний комітет з підготовки та відзначення Дня Незалежності у 2021 році.

Співголовами комітету призначено Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. До складу комітету також увійшли представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, громадських об'єднань.

Також уряд з урахуванням пропозицій оргкомітету має розробити, затвердити та забезпечити виконання плану заходів із відзначення свята.

Серед іншого Президент доручив передбачити в плані заходів "організацію і проведення 24 серпня 2021 року, у День Незалежності України: параду військ з нагоди 30-ї річниці Незалежності України на вулиці Хрещатик та на майдані Незалежності у місті Києві".

Історія військових парадів в Україні

Уперше військовий парад до Дня Незалежності України провели на Хрещатику у 1994 році, вдруге - у 1998-му. Перший президент Леонід Кравчук вважав, що Україна офіційно позиціонувала себе як без'ядерна позаблокова держава, отже демонструвати військову силу було непотрібно.

У 1999-му до параду вперше залучили не лише колону техніки, а також військову авіацію.

З 2010 до 2013, за Януковича, паради не проводили.

Відмовився від проведення військової церемонії у 2019 році також і Володимир Зеленський. Ветеранські та волонтерські організації у відповідь провели альтернативний Марш захисників України.

Цьогорічні офіційні святкування відзначились скандалом. Під час урочистостей до Дня Незалежності замість параду Офіс президента влаштував концерт, який у суспільстві розкритикували. Деякі пісні виконували російською мовою. Гурти “Океан Ельзи” та “Бумбокс” висловлювали обурення щодо використання їхніх пісень без дозволу.

Натомість Зеленський пояснив це тим, що військовий парад проведуть, “коли Україна поверне всі свої території”.

“Парад у нас обов’язково буде у майбутньому. Парад української перемоги. Коли ми повернемо всіх наших людей і всі наші території, коли на нашій землі буде сталий мир, ми зробимо великий парад усіх наших військ і техніки”, – висловився Зеленський.