11:57, 12 квітня 2021

Львівська опера організовує аукціон, щоб зібрати гроші на ремонт музею Крушельницької

Наразі проводять збір робіт відомих художників. Їх картини стануть лотами аукціону “Дарунок для Соломії”.

Збір коштів
Фото: Facebook-сторінка Львівської національної опери

Львівська національна опера планує провести благодійний аукціон до 150-річчя з дня народження Соломії Крушельницької. Зібрані кошти підуть на відновлення музею оперної співачки.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Львівської національної опери.

“Задля збереження помешкання Соломії Крушельницької у Львові, а саме – відновлення розписів стель та стін, Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької та Львівська національна опера організовують аукціон з продажу мистецьких робіт відомих художників”, – зазначають у повідомленні.

Виручені кошти підуть на реставрацію музею-будинку співачки на вул. С. Крушельницької, 23 у Львові.

Наразі проводять збір мистецьких робіт відомих художників. Їх картини стануть лотами аукціону “Дарунок для Соломії”.

В опері зазначають, що уже, щонайменше, два десятки митців зголосилися подарувати свої роботи та створити оригінальні полотна до ювілею співачки.

Аукціон, разом із благодійним концертом, запланували провести у травені у Дзеркальній залі Львівської національної опери.

Кам'яницю на тоді ще вулиці Крашевського, 23 Соломія Крушельницька купила у 1903 році. Співачка була в зеніті слави: уже виступала в Італії, Кракові й Варшаві, мала гастролі в Одесі і Санкт-Петербурзі.

У вересні 1939-го, коли радянська армія ввійшла до Львова, Крушельницька відпочивала в Карпатах. До свого будинку співачці вдалось добратись лише через місяць після вторгнення.

Однак вже наприкінці листопада 1939 року Крушельницька перестала бути власницею кам'яниці. На вимогу радянської адміністрації в міській управі співачка змушена була підписати акт про націоналізацію. З цілого будинку в розпорядженні артистки залишились тільки чотири кімнати. У них вона жила із сестрою Ганною до кінця життя.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Чернігівщині з аукціона продали пам’ятник Леніну.