09:39, 5 травня 2021

Кінець “Кузнецовська”: На Рівненщині радянську стелу замінили тризубом із кущів самшиту

Таким чином у місті завершили процес декомунізації.

Вараш висадили тризуб
Скріншот із відео

На Рівненщині на в'їзді у Вараш (колишній Кузнецовськ) стелу із ще радянською назвою населеного пункту замінили тризубом, висаджениим із кущів самшиту та синьо-жовтих квітів. Це була остання табличка із написом “Кузнецовськ”, що залишилась у місті.

Про це повідомляє канал “Енергоатом”.

Кущі самшиту у вигляді тризуба на в'їзді у Вараш висадила міська рада разом із Рафалівським лісовим господарством.

“Цей самшит має підлягати стрижці, живленню, щоб він нормально виріс у символіці нашої країни, тобто, тризубу" – розповів головний лісничий Рафалівського лісгоспу Юрій Босик.

Доглядати за тризубом з кущів будуть комунальники з відділу благоустрою міста.

У міськраді зазначають, що таким чином вирішили завершити процес декомунізації у Вараші. Водночас, місцевих закликають не нищити нову окрасу Вараша.

Кузнецовськ перейменували на Вараш у травні 2016 року задля виконання закону про декомунізацію. Таку назву мало село, на місці якого виросло місто-супутник Рівненської АЕС. Також у Кузнецовську назву Вараш мав один з мікрорайонів.

Раніше, під час декомунізації у Кузнецовська, обговорювалась ідея залишити місту стару назву, однак вже не на честь спецагента НКВС Миколи Кузнецова , а загиблого в АТО десантника з Дніпропетровщини Антона Кузнецова.

Водночас Суспільне повідомило, мер Вараша Олександр Мензул запевнив, що знаків зі старою назвою Кузнецовськ у місті більше немає.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в рамках декомунізації у Львові розпочали новий етап демонтажу Монумента слави.  Там розбирали барельєфи із внутрішньої частини пам'ятника.