09:42, 1 лютого 2022

Сімох українців зарахували до "Праведників народів світу"

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю “Праведників”.

da4561bde0bca3049856a41dd566dd78.jpg
doa.in.ua

Ізраїль нагородив ще сімох українців, які рятували євреїв під час Голокосту, званням “Праведник народів світу”. Церемонія нагородження відбулася 31 січня у Києві в Національному музеї історії України часів Другої світової війни.

Про це повідомило Радіо Свобода.

Пам’ятними медалями та званням нагородили Олександру Байнак, яка врятувала життя Хани Шварцман та Леоніда Сітковецького, братів Петра та Ігната Павловських за допомогу сім’ї Міхаєля Грінштейна, Юлію Банько, яка врятувала Давида та Бенека Зонненштейнів, Павла та Марію Натарових за порятунок Раї Агранович-Задери, Марію Жосул, яка врятувала Беллу Клеванську.

Українців відзначили посмертно. Нагороду вручили їхнім рідним.

“За кожною із цих історій можна зняти фільм або написати книгу, і кожна із них достойна цього. Що спільного між усіма цими людьми? Я думаю, що спільне насамперед у тому, що в умовах загального божевілля, нелюдської ситуації вони зробили простий вибір, – не зважаючи ні на що, залишатися людьми. Сьогодні ми називаємо тих, хто рятував євреїв, героями, праведниками, а те, що вони зробили, – подвигом. Але я впевнений, що для них самих у тому, що вони зробили, не було нічого героїчного. Для них самих це була нормальна людська реакція: пустити в дім, нагодувати, захистити, врятувати життя”, – сказав посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський перед врученням медалей родинам нагороджених.

Серед присутніх на церемонії були також посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, директор Національного музею історії України часів Другої світової війни Юрій Савчук, голова Всеукраїнської асоціації євреїв, колишніх в’язнів ґетто і нацистських концтаборів Борис Забарко.

Згідно з даними посольства Ізраїлю, на 1 січня 2021 року звання “Праведник народів світу” присвоїли 2673 українцям. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю “Праведників” після Польщі, Нідерландів та Франції. Держава Ізраїль після дослідження історичних фактів відзначає званням тих людей, які рятували євреїв від переслідування та знищення в роки Другої світової війни на території окупованої нацистами Європи. Нагороджені особи отримують почесну грамоту та медаль, а їхні імена викарбовують у Яд Вашем – меморіалі Голокосту на горі Герцля в Єрусалимі.

Раніше ми повідомляли, що головний рабин України закликав Яд Вашем присвоїти Андрею Шептицькому звання “Праведника народів світу”. 

Схожі матеріали

Iryna Maksymiv.jpg

Врятувати 16 душ: про родину Саїк – праведників світу з Тернополя