16:04, 22 січня 2021

До Дня Соборності УІНП оприлюднив виставку про Українську революцію 1917–1921 років

14 експозиційних банерів доступні онлайн.
TnW16112512332AI.jpg
uinp.gov.ua

До 102-ї річниці проголошення Акта Злуки Український інститут національної пам’яті оприлюднив електронний варіант вуличної виставки “Українська революція 1917-1921: регіональний вимір”. Матеріали також доступні для завантаження у пдф-форматі, про це йдеться на сайті УІНП.

Головна ідея – відтворити перебіг Української революції у регіонах, а також український національний рух цієї доби за межами України.

Виставка складається із 14 банерів, кожен присвячено окремому регіону України або ареалу діяльності українського національного руху. Йдеться про Київщину, Волинь, Поділля, Донбас, Січеславщину, Слобожанщину, Полтавщину, Чернігівщину, Запорожжя, Херсонщину, Крим, Галичину, Буковину, Закарпаття та українські осередки в Австро-Угорській та Російській імперіях, Канаді, США.

На думку авторів виставки, вона демонструє, що революційні події сторічної давності мали загальноукраїнський характер і українське національне пробудження та початок державотворення відбулися на всіх територіях тодішньої України.

Автори виставки: Ярослав Файзулін (керівник авторського колективу), Віталій Скальський, Максим Майоров, Богдан Короленко, Сергій Горобець, Едуард Зуб, Ігор Кочергін, Богдан Галайко, Олег Пустовгар та дизайнер Оксана Женжера.

Проєкт реалізований Українським інститутом національної пам’яті спільно з партнерами з Інституту історії України НАН України та Державної архівної служби.

Раніше Інститут нацпам’яті виклав в онлайн матеріали 38 виставок. Зокрема, присвячених Голодомору, Другій світовій війні, депортаціям українців з Польщі, радянським репресіям, українському дисидентському руху, трагедії на Чорнобильській АЕС, сучасній російсько-українській війні.