09:23, 31 березня 2021

“Борщ – наш”: Україна направила заявку на внесення борщу до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко закликав припинити маніпулювати на ґрунті “російськості” борщу, бо це – українська страва, “якій немає конкурентів”. 

Ткаченко варить борщ
facebook.com/oleksandr.tkachenko.ua

Україна відправила до Парижа номінаційне досьє номінаційне досьє - заявка на включення об’єкта культурної спадщини, що може мати видатну універсальну цінність та відповідає критеріям, визначеним Комітетом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО  “Культура приготування українського борщу” для внесення страви до Репрезентативного списку ЮНЕСКО.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав на своїй сторінці у Facebook.

“Ми стали ще ближчими до внесення борщу до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО! Фінішна пряма. Наразі досьє “Культура приготування українського борщу” прямує до Парижа для включення до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. Cподіваємося, потрапити до нього якнайшвидше. Маємо всі перспективи”, – написав Ткаченко.

Він підкреслив: борщ – українська національна страва, “якій немає конкурентів”. 

“Досить маніпулювати і на ґрунті “російськості” борщу, бо правди не зміниш. Борщ – наш”, – наголосив міністр. 

Водночас він подякував МЗС за те, що “прийняли цю естафетну палицю та за дипломатичний support на міжнародному рівні”. 

“А поки ми продовжимо забезпечувати комунікаційний тил для нашого борщу у його визнанні як українську нематеріальну культурну спадщину та включенні до Репрезентативного списку ЮНЕСКО”, – резюмував Олександр Ткаченко.

“Битва” за український борщ на офіційному рівні розпочалась у 2019 році. Тоді у Twitter-акаунті “Russia”, що пов’язаний із МЗС РФ, з'явився допис про борщ, як “одну із улюблених і відомих страв російської кухні”. Це викликало неабиякий шквал критики як в Україні, так і за кордоном. 

Згодом французький ресторанний путівник “Michelin” опублікував реліз, де назвав борщ стравою, яка представляє російську національну традицію. Однак після масового обурення, зокрема у соцмережах, компанія Groupe Michelin вибачилася за помилку та виправила статтю. 

6 жовтня експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України рекомендувала міністерству включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України “культуру приготування українського борщу”. У Міністерстві це назвали одним із основних кроків для внесення українського борщу до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Це повідомлення також викликало різкі критичні відгуки в Росії. Тамтешнє урядове видання тоді назвало наміри України “новим приводом для міжнародного скандалу”.

Більше про кулінарний фронт України дивіться в інтерв’ю із популяризатором української кухні, шеф-кухарем Євгеном Клопотенком у програмі “Без брому”.