14:10, 14 квітня 2021

Археологи дослідили саркофаг, знайдений на Тернопільщині

Поховання належить до так званої культури кулястих амфор, йому близько п'яти тисяч років.

1618382455-483.jpg
Фото Марини Ягодинської

Тернопільські археологи дослідили кам'яний саркофаг, знайдений біля села Ридодуби під час весняно-польових робіт. Усередині виявили три людські скелети і “яскраві зразки” культури кулястих амфор – кам’яну скриню-могильник виготовили у III тисячолітті до нашої ери.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Знахідка вражаюча, збереглася вона у досить доброму стані. Гробниця мегалітична, тобто, складена із кам’яних брил, вирубаних із місцевого червоного каменю. Причому, навіть її дно теж було із каменю”, – розповіла директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини, археологиня Марина Ягодинська.

За її словами, кам’яну скриню-могильник виготовили у III тисячолітті до нашої ери.

“Усередині ми побачили три людські скелети і яскраві зразки існуючої у той час культури кулястих амфор. Це 11 різновеликих – від мініатюрних до 5-літрових – глиняних горщиків-амфор, дві добре загострені крем’яні сокирки та долото”, – зазначила Ягодинська.

Скелети належать дорослим особам. На поясі одного із них збереглася кістяна пряжка, також виявлено підвіску із тваринного ікла, проколку (шило).

Поруч із останками людських тіл лежав череп тварини – кабана або свині. Дослідники наголошують, що це чітка ознака певного поховального ритуалу.

Окрім тернопільських археологів, артефакт вивчатимуть і антропологи, фахівці відділу біоархеології Інституту археології НАН України. Гробницю та виявлені зразки культури кулястих амфор планують передати у фонд Національного заповідника “Замки Тернопілля”. Після певних технічних та організаційних заходів їх виставлять на огляд відвідувачів.

Водночас Ягодинська зазначила, що на Тернопільщині у різні часи подібні гробниці вдалося розкопати на околицях сіл Лучка, Ворвулинці, Улашківці.

Нагадаємо, минулого тижня у Тернопільській області під час весняно-польових робіт випадково виявили древній саркофаг

Культура кулястих амфор ( III тисячоліття до н. е.) – археологічна культура, поховання якої здійснювали у мегалітичних (складених з великих брил) гробницях, найбільш досліджена на Заході України. Також представники цієї культури заселили як Правобережжя, так і частково лівий берег Дніпра. Поширювалася вона і на терени Молдови, Польщі, Північної Німеччини.

Свою назву культура отримала за характерними формами посуду – кулястими амфорами з невеликими вушками на плічках.

У матеріалах культури показовими є артефакти з кераміки, кременю, кістки та бурштину. Кам'яні скрині були сімейними склепами багаторазового використання.