15:59, 4 серпня 2020

Анонс історичних подій на фестивалі Toloka

З 13 по 23 серпня у Запоріжжі відбудеться літературно-мистецький фестиваль Toloka. На ньому відбудуться: презентація книжки Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”, проекту “Яка твоя історія?”, кінохроніки “Дніпро в бетоні” та інших.

Ключові історичні заходи:

– Презентація книги Віктора Брехуненка “Україна й українці. Ім’я як поле битви”. Професор історії Віктор Брехуненко досліджує ранньомодерні часи та спеціалізується на українському козацтві, інших козацьких спільнотах, Гетьманщині та українсько-російських стосунках. У своїй книзі автор досліджує походження назви “Україна”, пояснює, звідки взялася ідентичність “українці” та “український народ”, та як на цьому спекулювали в усі часи. Час: 16 серпня.

– Презентація Вахтанга Кіпіані “Чому Медведчук виступає проти Стуса?” Поки тривають суди, і Віктору Медведчуку ще не вдалося заборонити розповсюдження книжки “Справа Василя Стуса” “у будь-який спосіб на будь-якій території”, її автор, Вахтанг Кіпіані має можливість і далі проводити презентації книжки у різних містах. Час: 15 серпня.

– Дискусія: Генетика та генеза південноукраїнських міст. Про генезу міст Півдня України дискутуватимуть відомі українські історики: Сергій Леп’явко, Віктор Брехуненко, Володимир Мільчев та Сергій Білівненко. Серед питань, що обговорюватимуть — традиційні південноукраїнські поселення та адміністративний устрій, національний та соціальний склади населення Півдня України в різні періоди, наукова та псевдонаукова полеміка навколо дат заснування південноукраїнських міст тощо. Час: 16 серпня.

– Квест “Пошук скарбів” від проекту “Догори Дриґом”. “Догори Дригом” — це проект, який допомагає школярам підготуватися до ЗНО з історії через квести, ігри та за допомогою різних незвичних не ненудних методик. В рамках фестивалю Toloka вони проведуть квест “Пошук скарбів”. Учасники команди повинні за певний час знайти і зібрати предмети зі списку. За кожен знайдений предмет нараховуватимуться бали, а виграє та команда, яка отримає найбільшу кількість балів, або та, що першою закінчить весь список. Квест історичний, а отже шукати доведеться історичні артефакти. Час: 15 та 16 серпня.

– Презентація виставки проекту “Яка твоя історія?” Проект “Яка твоя історія?” збирає ретро-світлини. Мета — активізувати історичну пам’ять та добитися того, щоб фотографії з сімейних альбомів не знищували, а зберігали як історичну реліквію. Засновники закликають усіх бажаючих поділитися власними родинними фото, кінохроніками та сімейними історіями. Усе це публікуються на Фейсбук-сторінці проекту, а найцікавіші світлини показують на виставках. Представлять 20 повноформатних ретро-світлин. Час: 15 та 16 серпня.

– Екскурсії Запоріжжям від відомих істориків, краєзнавців та урбаністів. Протягом всього фестивалю всі охочі зможуть безкоштовно відвідати тематичні екскурсії різними частинами міста Запоріжжя. Зокрема, 15 серпня урбаністка Наталія Лобач проведе екскурсію Шостим селищем — житловим масивом, створеним у 20-30-ті роки видатними вітчизняними архітекторами під впливом конструктивістської архітектури. 16 серпня екскурсоводка Валентина Вініченко гулятиме центральною частиною Запоріжжя. Екскурсанти дізнаються про життя у місті у 50-х роках. 17 серпня краєзнавець Роман Акбаш проведе всіх бажаючих по забутих менонітських стежках Верхньої Хортиці, а 20 серпня розкаже про Шенвізе — ще один менонітський куточок Запоріжжя. 22 серпня історик Валерій Стойчев розкриє таємниці Соборної вулиці міста Запоріжжя. Ця екскурсія відбудеться в історичній частині міста. Час: 15, 16, 17, 20 та 22 серпня.

– Виставка “Листи з провінції”. Автори виставки пропонують подивитися на звичні і повсякденні колись листи, як на історичний документ, у якому “поміж рядків” відображені побут, історичні події або навіть цілі епохи. Відвідувачів виставки “навчать” читати старі листи, а також запропонують написати листа майбутнім поколінням. Час: протягом всього фестивалю.

– Показ архівної кінохроніки з фондів центрального державного архіву кінофотофонодокументів ім. Г.С. Пшеничного. Серед кінохроніки буде представлений— агітаційний документальний фільм українського режисера Арнольда Кордюма “Дніпро в бетоні”, знятий у 1930 році. Він про Дніпро та Дніпровські пороги, будівництво Дніпрогесу, новий соціалістичний побут та селище будівельників. Фільм триває 27 хвилин. Час: 16 серпня.

Організатори гарантують дотримання усіх карантинних норм, що будуть дійсними на час проведення фестивалю – 13-23 серпня. Фестиваль працює відповідно до вимог карантину, волонтери та охорона стежитимуть за дотриманням цих вимог з боку відвідувачів. Відвідувачі, які не дотримуються заходів безпеки, не будуть допущені до публічних заходів.

Проект “Літературно-мистецький фестиваль Toloka” реалізується ГО “Мейнстрім” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Проект “Літературно-мистецький фестиваль Toloka” реалізується ГО “Мейнстрім” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).