15:13, 30 січня 2020

Розпочався марафон історій про українців, які рятували життя під час Голокосту

28 січня національний музей історії України у Другій світовій війні разом із партнерами розпочав проект «Українці-рятівники», який триватиме упродовж 2020 року. Про це інформує УІНП.

Перший захід марафону приурочили до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. У музеї говорили про «Праведників світу». Це звання, яке присвоює держава Ізраїль людям, які під загрозою смерті захищали і рятували інших. В Україні на 2017 рік такого звання було удостоєно 2573 людини. Проте один із найвідоміших українців, який рятував євреїв і досі залишається невизнаним – лише 27 січня 2020 року Всеукраїнський конгрес іудейських релігійних громад звернувся до центру пам’яті «Яд Вашем», аби присвоїти це звання митрополиту Андреєві Шептицькому.

Проект «Українці-рятівники» передбачає збір усних історій та відео зі свідченнями про Голокост, артефактів із різних регіонів України. Ці матеріали згодом оприлюднять у музеї, тематичних виставках, через соціальні ролики тощо. А також вони будуть загальнодоступними на двомовному сайті.