12:58, 4 січня 2020

На Рівненщині помер останній учасник першого бою УПА Степан Бакунець

Untitledmsyapt-450x281.jpg
Степан Бакунець

На Рівненщині 3 січня помер останній учасник першого бою Української повстанської армії Степан Бакунець (справжнє ім'я - Олександр Шмалюх). Про це повідомив очільник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України Микола Ляхович.

Повстанця поховали 4 січня. Йому було 94 роки.

Степан Бакунець понад 70 років жив під вигаданим прізвищем, яким назвався потрапивши у засідку НКВД у 1944 році, щоб відвести підозри від родини.

Справжнє ім’я ветерана - Олександр Шмалюк. Народився у 1925-му в селі Тинне Сарненського району. Під час війни втік з етапу, яким українців везли на роботу до Німеччини.

Став вояком Української повстанської армії. У сотні під командуванням Григорія Перегійняка-"Коробки" 8 лютого 1943 року брав участь у першому бою УПА проти німців, звільнивши заручників із комендатури містечка Володимирець на Рівненщині.

У 1944-му був засуджений радянським режимом до 10 років таборів. Перебував у Казахстані та Колимі. Після звільнення оселився з дружиною, з якою познайомився на засланні, в селі Кураш, де повстанця поховали.

У 2019 році Степана Бакунця було нагороджено орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.