23:39, 10 лютого 2020

Львів не віддасть Росії прах розвідника Кузнєцова

mykola-kuznyetsov-450x281.jpg
Могила Миколи Кузнєцова у Львові Фото: istpravda.com.ua

Влада Львова відмовилася розглядати питання про перепоховання праху розвідника СРСР Миколи Кузнєцова – доки "Російська Федерація не верне наших полонених". Про це повідомляє BBC. Україна.

З проханням перепоховати Кузнєцова з Пагорбу Слави у Львові на Широкорєчєнський військово-меморіальний комплекс у російському Єкатеринбурзі звернулася племінниця Кузнєцова Маргарита Брюханова. За словами Лілії Онищенко, начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, питання про перепоховання винесли на розгляд міськради "на виконання рішення адміністративного суду, звернення Брюханової Маргарити Миколаївни — племінниці Кузнєцова та враховуючи рішення Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій".

"Я розумію, що є рішення суду і ми зобов'язані це питання розглядати. Та його потрібно розглядати в рамках державної політики", - заявив мер Львова Андрій Садовий, якого цитує пресслужба Львівської міськради. Він також наголосив: "Ми всі розуміємо, що триває війна, є російська агресія. Коли ми отримуємо листи від Росії щодо перепоховання праху, то я би хотів, щоб ми мали чітку державну позицію". "Поки наші хлопці перебувають в полоні, я вважаю, що ми не маємо морального права це питання розглядати", - каже пан Садовий.

Розгляд рішення відклали, допоки не отримають відповіді з цього приводу від СБУ та МЗС.

Довідка: Микола Кузнєцов – відомий радянський розвідник, агент НКВД та Герой Радянського союзу. Він загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району на Львівщині. Микола Кузнєцов підпадає під дію закону про декомунізацію.