23:27, 11 лютого 2020

До Центрального державного архіву передали 301 фото із зображенням подій часів Другої світової війни

unn.com_.ua_-1-450x281.jpg
Фото: unn.com.ua

10 лютого Центральний державний кінофотофоноархів отримав 301 документальне фото із зображенням подій часів Другої світової війни та післявоєнного періоду. Світлини до цього намагались вивезти до Німеччини. Про це повідомляє пресслужба Київської митниці.

"Вражаючі в своїй документальності фото зі стратою нацистських військових, виснажливим форсуванням радянськими воїнами стратегічних об’єктів, розвагами дітей, чиє дитинство забрала війна, понівеченими пораненнями тіл загиблих військових – всіх їх свого часу намагався вивезти через аеропорт "Київ" ("Жуляни") до Берліну громадянин Німеччини", - йдеться у повідомленні.

Усі світлини можна умовно поділити на кілька груп. Перша – 25 фото з подіями заключного етапу Другої світової війни, друга – 16 фото з зображенням страти нацистських злочинців у Миколаєві та Києві 1945-46 років, і решта – портрети нацистських лідерів та дії німецько-нацистської армії та флоту. Повідомляється, що автором другої групи фото, судячи зі штампів, є відомий автор фотографії 30-50-х років – військовий фотограф ТАРС Георгій Угринович. На деяких фото є штампи – "спецфонд МВД УССР" та "погашено", або "снято с учета".

"Позаяк, окремі фото – як от з зображенням нацистського військового, який сидить на голові пам’ятника Леніну, або фото сплячого нацистського льотчика на крилі військового винищувача, - зі слів фахівців, донедавна не могли бути виставлені привселюдно з етичних та ідеологічних міркувань радянської влади, відтак – вони є дуже цікавими для поціновувачів. Незабаром дані унікальні фотографії, після ретельного їх опрацювання фахівцями архіву, з’являться у вільному доступі для режисерів документального і художнього кіно, дослідників Другої світової війни та журналістів", - додали у пресслужбі.