14:32, 21 січня 2020

Британія шкодує, що назвала тризуб символом екстремістів, але поки не вибачається

Foto-z-sajtu-uarp.org_-450x281.jpg
Фото з сайту uarp.org

Речник уряду Великої Британії зробив офіційну заяву щодо включення українського герба до антитерористичного посібника, який підготувала британська поліція. Текст заяви оприлюднили на сторінці посольства Великої Британії в Україні у фейсбуці.

Уряд Британії запевнив українську сторону у тому, що не має на меті ображати Україну, при тім визнав, що образа була нанесена. Водночас, у заяві не має вибачень.

"Ми усвідомлюємо й шкодуємо через образу, заподіяну появою українського Тризуба в "наочному посібнику" британської поліції. Як уже заявляли в поліції, в цьому документі чітко зазначено, що багато символів, наведених у ньому, не становить інтерес у боротьбі з тероризмом. Британська влада глибоко поважає офіційні символи української державності, зокрема Державні Прапор, Герб і Гімн України. Ми визнаємо, що Тризуб як головний елемент Державного Герба України має конституційне, історичне та культурне значення для народу України ", - йдеться у заяві речника британського уряду.

Зміст заяви не містить згадок про те, чи буде образлива для України публікація вилучена з навчальних матеріалів поліції. А також у ній не йдеться про те, чи вважає уряд своєю помилкою публікацію тризуба серед переліку символів екстремістських організацій.

Нагадаємо: у документі поліції Британії про боротьбу з тероризмом у розділі про знаки та символи праворадикальних груп, ввели малий герб України. Зображення розмістили поруч із нацистською символікою. Україна вимагає вибачень.