14:30, 1 вересня 2021

Біля Софії Київської тривають археологічні розкопки: Що знайшли дослідники

Багато знахідок пов’язують із ремонтними роботами XVII століття, коли відламані частини фресок використовували, як будівельне сміття. 

FB_IMG_1630492690996.jpg
facebook.com/SophiaKyiv

У Національному заповіднику “Софія Київська” тривають археологічні дослідження, які розпочались на початку серпня. Історикам уже вдалось знайти унікальні фрески з давніми графіті та старі мурування будівлі. Анонсують не менш цікаві відкриття.

Про це Локальній історії повідомив доктор історичних наук, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника “Софія Київська” В'ячеслав Корнієнко.

Археологічні дослідження у заповіднику розпочались наприкінці липня – у рамках Великої реставрації там відбувається ремонт та поновлення гідроізоляції відмостки довкола Софійського собору. Оскільки роботи передбачають зняття плит мощення та цементного шару під ними, в археологів з’явилась унікальна та довгоочікувана можливість дослідити територію довкола храму. І результати не забарилися. Буквально на другий день робіт біля північної стіни Софії Київської відшукали унікальну знахідку – частину золотого браслету або діадеми з емалями . Попередньо артефакт датують ХІІ століттям.

“Зараз цей предмет переданий до наших фондів. Він перебуває у фондовій колекції у групі зберігання “дрогоцінних металів”, – розповів Корнієнко.

 

232691480_10208632645089596_36713986831340.max-1920x1080 (1).jpg
Фото: Facebook-сторінка Олександра Ганшина

Окрім золотої прикраси, археологи отримали цілу низку цікавих артефактів – велика кількість знахідок, пов’язані із ремонтними роботами, що відбувались ще у XVII столітті. 

“Там, де фреска або відвалилася, або погано кріпилась, у XVII столітті її знімали. Скажімо так, це було будівельним сміттям для жителів того часу. Ним тоді вирівняли поверхню ґрунту довкола собору. І от зараз дослідники натрапляють на такі ями, де ми бачимо фрагменти фрескового живопису, цегли, розчину, голосників-резонаторів. Нерідко на цих фрагментах фресок збереглись графіті. Зокрема, були знайдені написи зі згадками Єрусалима, або з малюнком коня, хрестиків. Все це є важливими знахідками”, – наголосив історик.

За його словами, в давні часи довкола собору та, безпосередньо, на його території здійснювали й поховання. Особливо, це відбувалось у ХVI–XVII столітті. Археологи також виявили декілька таких захоронень.

“Вони не мають в собі якихось предметів… Як правило, це пізні поховання XIV-XVIІ століть. Так могли ховати як монаших, так і світських осіб”, – зауважив Корнієнко.

FB_IMG_1630490594771.jpg
facebook.com/SophiaKyiv

Серед знахідок він виокремлює і фундамент унікальної абсциси ХІ століття, яка примикала до північної зовнішньої галереї. Дослідник зазначає: про існування її відомо ще з досліджень 50-х років минулого століття, однак раніше туди було не дістатися через наявність мощення. Тепер же, коли його знято, знайдені фундаменти розчищені, їх законсервують і в майбутньому планують музеєфікувати.

У заповіднику припускають, що дослідження триватимуть ще з місяць. Дослідники анонсують нові, не менш цікаві знахідки. Зокрема, біля південної стіни собору існує ще одна яма із “будівельним сміттям”, яке заклали під час тієї ж реставрації XVII століття. Раніше у цьому місці уже знайшли величезну кількість фрагментів фресок. 

“Можливо, там будуть навіть значні фрагменти фресок, які дозволять нам скласти, якщо не цілий сюжет, то хоча б його частину, і з’ясувати які саме фрески прикрашали південну зовнішню галерею в ХІ столітті”, – каже В'ячеслав Корнієнко

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у національному заповіднику  “Софія Київська” стартувала виставка “Раритети української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII  до 30-річчя Незалежності України”. Центральним експонатом  став латиномовний оригінал  Конституції Пилипа Орлика.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар