13:33, 5 січня 2020

В Олесько обвалився дах колишнього костелу капуцинів XVIII століття

81261276_3111814042377986_502177811155386368_n-338x450.jpg
Фото: facebook.com/pg/lvivartgallery

В Олесько Львівської області обвалилася частина даху колишнього костелу капуцинів, який є пам'яткою архітектури національного значення першої половини XVIII століття. Про це повідомили у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького.

"Це пам'ятка архітектури національного значення, що використовується нашою галереєю як фондосховище, переважно для скульптур. Ніхто не постраждав, музейні предмети всі збережені й убезпечені", - йдеться в повідомленні.

В галереї зазначили, що дах над костелом та монастирем був повністю замінений в післявоєнні роки радянською владою без дотримання відповідних технологій. Серед іншого, була використана невідповідна деревина.

Відзначається, що через погодні умови є ризик обвалу інших частин даху.

У галереї також пояснили, що "понад 10 років Львівська облдержадміністрація не передає будівлю цього сховища органу її управління", внаслідок чого Мінкульт не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи.

Водночас у Львівській обладміністрації заявили, що "охоронний договір від 2012 року зобов'язує користувача, тобто Львівську галерею мистецтв, утримувати пам'ятку в належному стані … і реставрувати будівлю".

Пізніше у Львівській національній галереї мистецтв повідомили, що в Олеському фондосховищі відбулася робоча зустріч за участю заступника голови Львівської ОДА Юрія Холода і представників Буської районної державної адміністрації.

Та почалися роботи зі створення на даху тимчасового укриття, яке вбереже фондосховище від затікання.

9 січня очікується остаточне рішення відповідної комісії про відновлення даху на фондосховищі.

Костел капуцинів було зведено біля Олеського замку у другій половині XVIII століття у стилі пізнього бароко і рококо. У XIX столітті будівля постраждала внаслідок пожежі та землетрусу. В костелі у різний час містились нацистська в'язниця, профтехучилище, гуртожиток.