21:19, 3 березня 2020

Українські кінематографісти зніматимуть фільм про дисидентів

fivaivamivamivam-450x281.jpg
Олександр Омельянов Фото: ukrinform.ua

Українські кінематографісти планують зйомки фільму про дисидентський рух, який буде цікавим і закордонному глядачеві. Про це 3 березня інформує Укрінформ.

Продюсером проекту "Дисидент" є Олександр Омельянов. "Ми вважаємо цей проект дуже важливим і можна провести багато паралелей з подіями, які відбуваються сьогодні. Ми плануємо зробити фільм міжнародним. Шукаємо партнерів з різних країн, насамперед з Чехії та Польщі", - повідомив пан Омельянов. За його словами, ідеєю зацікавилися канадці.

Продюсер зазначив, що фільм розповідатиме про боротьбу дисидентства в Україні наприкінці 1960-х років. Головний герой – це збірний образ дисидента, але його історія базується на біографії Василя Макуха, який 5 листопада 1968 на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини здійснив акт самоспалення на Хрещатику у Києві. Зйомки планують в Україні.

Фільм "Дисидент" минулого року був підтримав УКФ, який виділив на розвиток проекту 1,5 мільйонів гривень. Група буде подаватися з цим проектом у червні цього року на пітчінг Держкіно.