15:35, 5 лютого 2020

У парламенті відкрили виставку про українські збройні формації 1917–1921 років

У вівторок, 4 лютого, у кулуарах Верховної Ради відкрили виставку «Українське військо: 1917–1921». Ініціатор виставки Український інститут національної пам’яті. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

У експозиції йдеться про початки Українського війська і його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки. А також про зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років, вшанування пам’яті й відновлення мілітарних традицій нині. Такий контент, за задумом авторів, має спростовувати міфи радянської та нинішньої російської пропаганди про те, що в Україні у 1917-1921 роках діяли буцімто лише сільські отамани та банди. Україна в ті часи мала свою армію зі всіма необхідними атрибутами. Військові частини були  боєздатними, про що переконливо свідчить їхня участь у бойових діях протягом кількох років.

Захід відкрив Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. За його словами, матеріали виставки розкривають також маловідомі сторінки історії українського війська. Він зазначив: "Ця виставка важлива тим, що вона показує тяглість українського державотворення і українського війська як однієї з його ознак. У період окупації України радянською більшовицькою імперією ця інформація замовчувалася. І тепер ми відновлюємо пам’ять про славних генералів, військові походи і українські перемоги".

Один із авторів виставки Ярослав Файзулін – начальник наукового управління Українського інституту національної пам’яті розповів: "Тут ми говоримо про теми, які здебільшого не відомі українському суспільству. Наприклад, про Гайдамацький кіш слобідської України, синьожупанні і сірожупанні дивізії, Корпус Січових Стрільців, біографії генералів Всеволода Петріва та Юрія Тютюнника, полковника Євгена Коновальця. Говорять, начебто українській історії бракує історій перемог. Так-от, наша виставка розповідає про успішні бойові операції: героїчне звільнення Криму навесні 1918-го, похід об’єднаних армій УНР і УГА влітку 1919-го і звільнення Києва, про успішні І і ІІ зимові походи".

Авторами виставки є такожЄвген Пінак та Максим Майоров.

Вже незабаром виставка «Українське військо: 1917–1921» вирушить у військові підрозділи, що названі іменами славетних діячів періоду Української революції. Про це повідомив Василь Павлов, завідувач сектору воєнно-історичної політики Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України.

Павлов зауважив: "Останніми роками відбувається переосмислення мілітарної історії України та ребрендинг українського війська. Більшість елементів, які використовуються в цьому процесі, взяті зі сторінок історії, що були написані залізом і кров’ю нашого війська доби Української революції 1917-1921 років".

Нагадаємо, в кінці січня Інститут національної пам’яті відкрив експозиції виставки "Українське військо: 1917-1921" по всій Україні.