00:41, 26 лютого 2020

У мережу виклали карту вояків УГА з інвалідністю

mapa-UGA-450x281.jpg
Фото: stylet-i-stylos.in.ua

18 лютого на сайті "Стилет і Стилос" стала доступною онлайн карта вояків УГА з інвалідністю. На карті позначено 501 населений пункт, у яких проживали військові, що перебували під опікою Українського Товариства Допомоги Інвалідів 1937-1939 років.

У коментарях до позначки кожного населеного пункту вказані прізвище та ім’я, звання, рік народження та відсоток непрацездатності. Для формування списку військових використовували і перелік осіб, що отримали державну допомогу та списки померлих у 1936-1938 роках підопічних Товариства. В останньому випадку до коментарів додано дату смерті та військову частину.

У карті можливі помилки, каже історик і укладач мапи, Володимир Муравський: "Вони напевно є, як є друкарські помилки у будь-якій книжці. Людський фактор не виключається і при переводі сіл зі старого територіально-адміністративного устрою на новий. Ті, хто займалися подібним, знають як часто трапляються складні випадки зі зміною назв і т.д. Сьогодні добряче потріпав нерви Косів Підгаєцького повіту, який банально виявився Носовом. "Стилет і Стилос" старався витягнути все можливе".

"На карті добре видно пасмо сіл від Підбірців до Рудного біля Львова, де українська влада мала проблеми з підтримкою. Не важко й вгадати з якого боку нашій Армії було комфортно атакувати місто. З північного-заходу, де українські села впритул наближались до передмість і були активними. Говорячи про події національно-визвольних змагань 1917-1921 років, ми нерідко забуваємо про тотальноме засилля чужого елементу в містах. Це стосується і УНР, і, як видно за картою, ЗУНР. Скільки травмованих на війні хлопців, народилися в містах? Мізер. З повітових центрів усієї Тернопільщини представлені лише Підгайці, з Івано-Франківщини – традиційно сильні Калуш і Коломия. Все! Тому брати владу і утримувати міста можна було лише завдяки підтримці навколишніх сіл та сильним гарнізонам", - каже Муравський.

Карта доступна тут.