15:24, 2 лютого 2020

У Львові презентували віднайдені в діаспорі фільми

IMG_8599-450x281.jpg
Олександр Дебич Фото Назарія Салабана

Першого лютого у Львові вперше показали українські фільми початку минулого століття, що вважалися втраченими. Зокрема, відео Юліана Дороша, галицького етнографа та фотографа, віднайшли у Клівленді (США). Наразі його документальні фільми “Гуцульщина” (1933-1936 роки) та “Останній салют командирові” (1938 рік) вважаються настарішим українським галицьким кіно.

Також діаспора передала фільм Івана Яцентія “Галичина”, знятий у 20-30 роках під час роботи Американської культурної місії в Польщі.

Стрічки віднайшов в американських архівах дослідник Олександр Дебич. “Я знімав у США документальний фільм про власну родину і шукав матеріал в архівах. Так я натрапив на 30 українських афіш, про які ніколи не чув. Мене мучила думка про ті фільми, аж поки я їх не знайшов. Їх вважали втраченими, але діаспора в США і Канаді зберегла ці стрічки”, - розповідає Олександр.

Дослідниця Ірина Патрон додає: “Коли я взялася вивчати історію Юліана Дороша, всі казали, що фільми втрачені, адже випущені у міжвоєнний період. Про них були лише згадки у статтях, але ми таки знайшли їх”.

Організатори обіцяють згодом повторити показ і представити ще й інші знахідки.

Текст Оксана Расулова

Фото Назар Салабан