21:22, 4 березня 2020

У Києві відбудеться лекція “Нова шляхта” в Козацькому Гетьманаті XVIII століття

Сьогодні, 4 березня, о 18:30, в Києві у приміщенні книгарні "Є", що на вулиці Лисенка, 3, дослідник історії військової та соціо-культурної історії Гетьманщини Олексій Сокирко проведе лекцію про "нову шляхту" в Козацькому Гетьманаті XVIII століття. Про це повідомляють організатори у Facebook.

"Зазвичай із елітою Гетьманщини в нас асоціюються старшини – полковники, сотники, обозні, судді й осавули. На галасливих радах козацька юрба обирала своїх провідників – гетьманів, кошових і старшин – часто так само імпульсивно й жорстоко скидаючи їх в політичне небуття. Тож слово "шляхтич" і "козак" видаються мало сумісними, ніби належними до двох протилежних світів. Втім, історичні реалії, як завжди, влаштовані складніше від наших стереотипів.

У XVIII столітті Козацька держава була не комуною розхристаних запорожців, а аристократичною республікою, де головну роль відігравала новосформована знать, яка була синтезом покозаченої шляхти й власне козацької верхівки. "Нова шляхта" Гетьманщини не лише виробила унікальну культуру, але й міцно тримала в своїх руках політичний провід, гідно даючи відсіч зазіханням на свої "права й вольності" як власним гетьманам, так і російським монархам.

Про реальних людей, старшинські клани, їхній етичний кодекс, правила політичної гри, уявлення про себе й державу, стиль життя й побут буде нагода почути на лекції", – йдеться у повідомленні.

Лектор: Олексій Сокирко – дослідник історії військової та соціо-культурної історії Гетьманщини, автор монографії "На варті булави. Надвірні війська українських гетьманів середини XVII – другої половини XVIII століть".

Організатори лекції видавництво "Темпора" і книгарня "Є".