09:42, 27 жовтня 2020

У Києві презентують документальний цикл про українських дисидентів-політв’язнів

У День політв'язня в СРСР 30 жовтня Український інститут національної пам'яті та "Історична правда" презентують у Києві документальний цикл про українських дисидентів-політв'язнів. Про це 26 жовтня повідомляє Тиждень.

Повідомляють, що документальний цикл складається з трьох короткометражних фільмів та розкриває історії українських політв'язнів радянського режиму: Ірини Стасів-Калинець, Миколи Руденка та Святослава Караванського. Вони є представниками дисидентського руху – вихідцями з різних регіонів України: Ірина Стасів-Калинець — зі Львова, Святослав Караванський — з Одеси, а Микола Руденко — з селища Юр'ївка на Донбасі.

У 2020 році виповнюється 100 років від дня народження Святослава Караванського та Миколи Руденка, а також 80 років, як народилася Ірина Стасів-Калинець.

Зазначають, що презентація призначена на 11:00 30 жовтня в інформагентстві "Укрінформ" і транслюватиметься наживо.

Учасники презентації: Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті; Вахтанг Кіпіані, засновник та головний редактор "Історичної правди", ведучий фільму; Олена Лодзинська, директорка Музею шістдесятництва; Ольга Мовчан, режисерка документального циклу та авторка сценарію; Любов Крупник, авторка ідеї, продюсерка документального циклу, співробітниця Українського інституту національної пам'яті; Олег Бажан, старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV