00:20, 21 лютого 2020

США повернули Україні картину, викрадену нацистами під час Другої світової

kartyna-1-450x281.jpg
Фото: Укранформ

Сьогодні, 21 лютого, ФБР передало Україні картину художника П’єра Луї Гудро «Закохана пара», яку під час Другої світової війни викрали нацисти з Київського національного музею Ханенків. Про це інформує Укрінформ.

Церемонія передачі полотна відбулася в постійному представництві України при ООН у Нью-Йорку. Українську сторону представляв міністр закордонних справ Вадим Пристайко, американську – старший спеціальний агент управління ФБР у Нью-Йорку Вільям Гейл.

За словами українського міністра, якийсь час картину зберігатимуть в українській дипмісії, а після оформлення митних документів повернуть до музею Ханенків. "Київ продовжить роботу задля повернення інших об'єктів культурної спадщини, які були незаконно вивезені з України, зокрема після початку окупації Кримського півострова", - наголосив глава МЗС.

Довідково: картину П'єра Луї Гудро "Закохана пара" 1924 року було передано в Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві, згідно із заповітом колекціонера Василя Щавінського. У 1943 році нацисти вивезли її до Німеччини. А звідти картина потрапила у США. Полотно вважалося загубленим, але у 2013 році воно ввійшло до списку предметів мистецтва, виставлених на сайті одного з аукціонних будинків у Нью-Йорку. Як з'ясувалося, до тих пір картина належала до приватних колекцій у Лондоні та в Массачусетсі.