09:50, 29 вересня 2020

Розпочали роботи з відновлення могил воїнів армії УНР в Любліні

IP.jpg
Фото: istpravda.com.ua

Українське товариство Любліна просить допомогти у відновленні могил українських героїв. Про це 29 вересня інформує Історична правда.

На православному кладовищі на вулиці Липовій в Любліні розпочали роботи з відновлення могил воїнів армії Української Народної Республіки. Українська громада Любліна роками доглядала ці могили, зберігаючи пам'ять про українських національних героїв. З кінця 80-х років ХХ століття можна було це робити у відкритий спосіб. На початку 90-х років руками люблінських українців проведено перші більші роботи для впорядкування могил.

У 2000 роках завдяки підтримці властей міста та люблинських підприємств, проведено чергові роботи – відновлено і помальовано "козацькі" хрести, встановлено на них тризуби, прокладено тротуар. Вагомою подією стало у 2001 році спорудження біля могил пам'ятника на честь воїнів армії УНР, котрі жили в Люблині та околиці і тут знайшли вічний спокій. Це було можливим завдяки великій мобілізації української громади Любліна, підтримці властей міста Любліна, Посольства України в Польщі, люблінських підприємців та української діаспори. Пам'ятник та могили воїнів армії УНР в Люблині стали загальновідомим у місті місцем української національної пам'яті, де вінки складають численні делегації, де відзначаються українські національні свята. Щоби повністю профінансувати відновні роботи бракує близько 15 тисяч злотих.

Українське товариство Любліна звертається до всіх, кому дороге належне вшанування пам'яті борців за волю України, про пожертви на цьогорічні роботи для відновлення могил воїнів армії УНР у Любліні.

У зверненні йдеться: "Цього року випадає 100-річчя війни з більшовицькою Росією 1920 року та польсько-українського союзу – пакту Петлюра–Пілсудський, відтак не буде кращої нагоди, щоб відновити люблінські могили українських героїв".

Пожертви можна вносити на банківський рахунок Товариства: Towarzystwo Ukraińskie nr 92 1090 2688 0000 0001 1833 0907, Santander Bank Polska S.A. з позначенням: Darowizna - groby żołnierzy ukraińskich w Lublinie.

У іноземній валюті (USD) та з-за меж Польщі: PL 78 1090 2688 0000 0001 4125 1968, Santander Bank Polska S.A., SWIFT: WBKPPLPP