13:32, 5 січня 2020

Посольство Польщі розкритикувало заяву речниці українського МЗС щодо вшанування Бандери

Bandera-hoda-450x281.jpg
Фото з соцмереж

Посольство Польщі в Україні розкритикувало заяву речниці українського МЗС Катерини Зеленко, яка заявила, що "кожен народ має право самостійно визначати і вшановувати своїх героїв". Про це повідомляє Польське радіо.

"Важко повірити, що такі слова могли прозвучати з вуст українського дипломата", - йдеться у заяві.

У посольстві звернули увагу, що заяву Зеленко не було оприлюднено на офіційному сайті українського міністерства.

"Якби її слова були правдивими, це означало б, що українська дипломатія до національних героїв зараховує ідеологів українського інтегрального націоналізму, жертвами якого стали десятки тисяч поляків, євреїв і тисячі представників інших народів", - вважають в посольстві Польщі.

Йдеться про коментар Зеленко, який вона дала у відповідь на лист послів Польщі та Ізраїлю від 2 січня, у якому дипломати розкритикували вшанування українською владою лідерів ОУН Андрія Мельника і Степана Бандери, письменника і політичного діяча Івана Липи і його сина, одного з ідеологів українського націоналізму Юрія Липи. Слова Зеленко 3 січня опублікував сайт УНН.

Речниця зазначила, що відродження і збереження національної пам'яті українського народу - "один із пріоритетних напрямків державної політики України".

"Кожен народ і кожна держава самостійно визначає і вшановує своїх героїв", - уточнила прес-секретар.

За її словами, Україна усвідомлює, що "існують діячі, інститути і навіть країни, які зацікавлені в тому, щоб питання вшанування національних героїв і важливих дат і надалі були предметом розбрату між українцями та іншими народами".

Нагадаємо, в Києві 1 січня відбулася традиційна смолоскипна хода, присвячена дню народження провідника ОУН Степана Бандери. 

Наступного дня посольства Польщі та Ізраїлю засудили Львівську облраду і Київську міськдержадміністрацію за заходи на честь Бандери і Мельника і "закликали до діалогу".

"З великою тривогою і сумом ми відзначили, що представники влади різних регіонів України, зокрема Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, досі відзначають історичні події та їх особистостей, яких потрібно раз і назавжди засудити", - йшлося у заяві посольств.

Так у відомствах відреагували на те, що 24 грудня Львівська облрада ухвалила постанову, якою виділяє в 2020 році кошти на вшанування пам'яті Андрія Мельника, названого в заяві “нацистським колаборантом”, і "ксенофобського, антисемітського і антипольського письменника Івана Липи і його сина Юрія, який є творцем расистської теорії української раси".

КМДА ж засудили за розміщення 1 січня на своїй будівлі банера із зображенням Степана Бандери.