12:13, 4 січня 2020

Новий голова УІНП має намір "перезавантажити" стосунки з поляками

Foto-Ukrayinska-pravda.jpg
Антон Дробович Фото: Українська правда

Новий голова Інституту національної пам’яті Антон Дробович має намір "перезавантажити стосунки з поляками" і скасувати мораторій на пошуково-ексгумаційні роботи для поляків. Про це він заявив в інтерв'ю Локальній історії.
 
"Перезавантажити стосунки з поляками – це те, до чого ми готові. Це був би прекрасний початок для мене. Я не вважаю, що в нас є якісь істотні причини, які заважають налагодити ефективну і паритетну співпрацю з польською стороною", - сказав Антон Дробович.

На його думку, заборону польським науковцям проводити пошукові роботи своїх загиблих на території України необхідно скасувати.

"Це належить до сфери питань про людську гідність. Не може бути такого, що люди загинули і десь лежать у занедбаній землянці й ніхто про них не знає. І не важливо по який бік барикад вони були", - вважає Дробович.

Нагадаємо, що мораторій на проведення поляками пошуково-ексгумаційних робіт на території України Український інститут національної пам’яті ввів після cкандального демонтажу пам’ятника воїнам УПА на кладовищі у Грушовичах на Підкарпатті у 2017 році.

На початку грудня у конкурсі на посаду голови УІНП переміг Антон Дробович. А вже 11 грудня Кабінет міністрів затвердив його на цій посаді офіційним розпорядженням. З 2014 по 2019 рік посаду очільника Інституту нацпам'яті обіймав Володимир В'ятрович.