14:28, 20 січня 2020

Британська поліція зарахувала тризуб до екстремістських символів. Україна вимагає вибачень

Міністерство закордонних справ України вимагає, щоб Великобританія видалила Державний герб тризуб з "Посібника з протидії екстремізму", який видала британська поліція для викладачів і медперсоналу. Про це йдеться у коментарі відомства, опублікованому у понеділок, 20 січня.

"Державний герб України бере свій початок з Київської Русі і є одним із символів єдності українців. Він широко використовується державними органами влади та громадськістю. Будь-яке пов'язування Державного герба з екстремізмом ображає почуття мільйонів людей в Україні і за її межами", - йдеться в заяві МЗС.

Напередодні на посібник звернуло увагу посольство України у Великій Британії.

"Додавати тризуб, закріплений в Конституції національний символ і державний герб України до "Посібника з протидії екстремізму", який контртерористична поліція видала для вчителів та медичного персоналу – це більш ніж обурливо. Жодні виправдання неприйнятні. Ми вимагаємо вилучити тризуб з посібника та офіційних вибачень", – йдеться в заяві посольства.

17 січня британське видання Guardian опублікувало фрагменти посібника, укладеного контртерористичною поліцією Об'єднаного королівства.

У розділі з виявлення знаків і символів праворадикальних груп, в секції "тату" зображений герб України під назвою "Український тризуб (націоналістичний)". Зображення розміщено поруч з нацистською символікою.

Також в розділі організацій, які сповідують ідею домінування білої раси, приведена символіка полку "Азов", який є формуванням Нацгвардії України.

Британська поліція наполягає на тому, що посібник не має на меті визначити всі групи, які описуються, як екстремістські, але "має на меті поліпшити розуміння знаків і символів, з якими люди можуть зіткнутися".

Крім того, в посібнику вміщено знаки екологічних і зоозахисних організацій Великобританії.