12:20, 26 грудня 2019

25 грудня у храмі ПЦУ у Луцьку відбулася служба з нагоди Різдва Христового

Foto-pressluzhby-Lutskoyi-yeparhiyi-PTSU-450x281.jpg
Митрополит Михаїл Фото пресслужби Луцької єпархії ПЦУ

Службу божу у Кафедральному соборі Святої Трійці Волинської єпархії Православної церкви очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Про це інформує Радіо Свобода.

За словами митрополита, церковна відправа – це реакція на духовні потреби парафіян храму, бо чимало прихожан святкували Різдво саме 25 грудня. Це унікальна служба, адже на такому рівні відбулася вперше за роки дискусії в Україні про те, за яким календарем мають жити українські церкви.

«Якщо сьогодні говорити про кількість людей, які живуть по старому календарю, і кількість людей, а вона набагато більша, ніж навіть сьогодні задекларували, які забажали святкувати 25 числа, це в більшості ті люди, які подорожують за кордоном. Вони подорожують цілим світом і розуміють, що нема такого поняття, як католицьке Різдво чи польське Різдво, як інколи в термінології старших людей існувало. І вони розуміють, що Різдво Христове  це є Різдво Христове. І є лише різниця в двох календарях, за якими його вшановують», - заявив митрополит Михаїл в інтерв’ю виданню Zaxid.net.

«Ми ще сьогодні проводимо своєрідну декомунізацію церкви. Тому що це комуністи, набаламутивши ситуацію в тодішньому Радянському Союзі, не дали людям еволюційно збагнути що ж відбувається, і запровадили свої традиції. І тому ми і «Вєлікую Октябрьскую» теж святкували 7-го листопада. Чомусь…. Називали «Октябрьская», а святкували в листопаді місяці. Дисонанс», - додає священник.

Митрополит вважає, що перехід святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня є логічним: «1-го січня ми будемо відзначати 2020 рік від Різдва Христового. То я й кажу – відсвяткуйте спершу Різдво, а потім будете святкувати Новий рік. Як ви будете святкувати Новий рік, від чого? Від заснування чого-кого – Києва, Риму, створення людини? Не може ж бути в такому дисонансі – ми самі собі створюємо прецедент відсутності виховання в нас: ми говоримо одне, робимо друге, святкуємо третє».