08:47, 13 травня 2021

У центрі Львова археологи відкопали залишки середньовічного муру

Знахідку на площі Коліївщини вважають однією із найстаріших оборонних споруд міста. 

dsc57.jpg
Фото: Рятівна археологічна служба

У Львові під час розкопок на площі Коліївщини археологи виявили фрагмент оборонного муру, який збудовали ще у XIV столітті.

Про це повідомляє Tvoemisto.tv.

Наразі середньовічну стіну розкрили    ще не повністю, але вже дослідили, що її товщина приблизно два метри.

“Це є залишки Високого муру, оборонної стіни середньовічного Львова, яку було побудовано у XIV століття. Це була перша лінія оборони міста. Загалом Львів мав три лінії оборони, які поступово будували. Тож найстарішою оборонною спорудою власне є Високий мур”, – розповів керівник археологічних робіт Микола Шницар.

За словами длслідника, цей мур вже досліджують не вперше –  він замикає кільцем давнє передмістя та проходить через низку сучасних вулиць.

“Ми його досліджували і локалізували вже по вулиці Лесі Українки (ще у 2012 році). Зараз там є відзнакування цього місця бруківкою. Щоправда воно так зроблено, що люди які там не працювали, не зрозуміють цього. Розташування стіни протрасоване від вулиці Підвальної до Театральної”, – розповідає Микола Шницар.

dsc555.jpg
Фото: Рятівна археологічна служба

Фрагменти оборонної стіни з інших сторін археологи досліджували ще раніше. Наприклад, на вулиці Підвальній Високий мур вперше досліджували ще у 1977 році.

“Коли був капітальний ремонт вулиці Підвальної у 2009 році, ми теж частково відкривали оборонну стіну вдруге. І на площі Підкови біля костелу Єзуїтів на початку 80-х років працювали археологи. Тож він вже локалізований з чотирьох сторін”, – говорить Микола Шницар.

За його словами, залишки оборонної стіні на площі Коліївщини планують позначити у мощенні вулиці іншим кольором чи формою бруківки.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на площі Коліївщини у Львові археологи знайшли рештки криниці, яку спорудили  містяни ще у 1844 році на місці розібраних житлових будинків.

Високий мур – перша лінія оборони середньовічного Львова. Його особливістю була наявність оборонних веж, які з середини XV століття  закріплювали за ремісничими цехами, що мали підтримувати їх у стані бойової готовності та обороняти в часах ворожих нападів.

Високий мур разом з іншими оборонними укріпленнями Львова почали розбирати наприкінці XVIII століття. До наших днів частково збереглись вежа римарів на вул Л. Українки,  та вежа токарів на вул. Арсенальній. Залишки ж самого муру можна побачити позаду королівського арсеналу та на пр. Свободи.