09:37, 5 травня 2021

У Миколаєві на місці розграбленої античної пам'ятки знайшли унікальну амфору

Таких амфор у світі – менше тисячі. Ймовірно, грабіжники її не помітили або ж подумали, що не зможуть продати.

антична амфора
Фото: Олександр Смирнов

У Миколаєві “чорні копачі” розрили археологічну пам’ятку національного значення в урочищі “Дідова Хата - 1”. Історики розповідають, що там працював не один десяток професіоналів, однак грабіжники все ж залишили цінні артефакти, зокрема – унікальну амфору з тавром міста Афон.

Про це повідомляє Суспільне.

Археологічна пам'ятка “Дідова Хата – 1”, розташована на території Заводського району Миколаєва, належить до античної доби і датується IV-III століттями до нашої ери.

Про те, що пам’ятку розрили “чорні археологи” напередодні повідомляли місцеві активісти. Тепер це офіційно підтвердили історики. За їхніми словами, грабіжники розрили понад 10 тисяч квадратних метрів.

 

Антична афмора
Фото: Олександр Смирнов

“Після грабіжників ми знайшли там фрагменти кераміки, кістки тварин, череп коня тощо. Є чимало цікавих артефактів. Наприклад, амфора, якій 2400 років. На її ручці є тавро міста Акамф (Афон). Таких амфор, де є тавро, збереглося у світі близько 700. І одну з них ми знайшли в Миколаєві після грабіжників. Вони її або не помітили, або подумали, що не зможуть продати”, – розповів старший викладач МНУ ім. В. Сухомлинського, науковий працівник Інституту археології НАН України Олександр Смирнов.

Він наголосив, що артефакти, які виявили археологи, дають цінну інформацію про період, коли відбувся похід македонської армії Олександра Великого на чолі з намісником Македонії Запіріоном. Зокрема, про торговельні зв’язки регіону із античним світом.

Унікальність “Дідової хати - 1” в тому, що це місце досі не забудували сучасними спорудами, тож там збереглися і рештки давнього поселення, і частина некрополя.

“Ольвія – єдине місто античного часу, де не побудували сучасне місто. Наприклад, на території Херсонеса збудували Севастополь, Тіра – Білгород-Дністровський. “Дідова хата 1” – це одне з сільських поселень навколо Ольвії, що також збереглося непошкодженим на території Миколаєва. І якби тут провели наукові дослідження, нас би чекали сенсації”, – розповів Олександр Смирнов.

Урочище Дідова хата
Фото: Суспільне. Миколаїв

Водночас у міськраді Миколаєва звернулись до правоохоронців з вимогою ретельного розслідування цього злочину.

“Побачив повідомлення, що на території Миколаєва біля дитячого табору “Дельфін” невідомі розгромили нашу пам’ятку археологічного значення “Дідова хата”. Це історія нашого краю і я обурений тим, що ці безстрашні кроти вчиняють. Звернусь до поліції з проханням щодо ретельного розслідування цієї справи”, – написав на своїй сторінці у Facebook  міський голова Олександр Сєнкевич.

У свою чергу громадський активіст Ілля Зелінський розповів, що після розголосу, грабіжники більше не проводили розкопок “Дідової Хати –1”.

“Судячи з масштабів руйнування, там працювали не 10, і не 15 людей, а значно більше. Грабували з сучасними металошукачами. Чи дізнаємося, хто це зробив? У мене скептичне ставлення. Чи не єдиний шлях зберегти пам’ятку, включити її до туристичного маршруту, що буде вести до Ольвії”, – переконаний Ілля Зелінський.

Нагадаємо, раніше ми повідмляли, що на Сумщині “чорні археологи” пошкодили Басівське городище скіфів.