11:05, 1 грудня 2021

У Львові створять мурал до 100-ліття гімнаста Чукаріна

На стінопис планують виділити 375 тисяч гривень.

FB_IMG_1638308774157.jpg
Фото: Facebook-сторінці Відділення НОК України Львівщини

Представники постійної депутатської комісії культури, молоді, спорту та зовнішніх зв’язків Львівської міськради проголосували за виділення коштів для муралу на честь гімнаста Віктора Чукаріна.

Про це повідомили на офіційній Facebook-сторінці Відділення НОК України у Львівській області.

Зокрема, комісія підтримала виділення 375 тисяч гривень на створення пам'ятного муралу до вшанування 100-річчя з дня народження видатного українського спортсмена, 7-разового олімпійського чемпіона зі спортивної гімнастики Віктора Чукаріна. 

“Для нас дуже важливо відзначати величні для України постаті та їх популяризувати. Це неймовірно круто, що місто Львів вшановує пам'ять видатних постатей, які прославляли Україну на світовому рівні”, – заявила голова комісії Лейла Мелесова-Вальчак.

Віктор Чукарін народився 9 листопада 1921 року в селі Красноармійське, Донецької області в родині донського козака та гречанки. Незабаром родина переїхала до Маріуполя, де Віктор пішов до школи і почав займатися гімнастикою .

У 1937 році Чукаріна-старшого репресували за лист до румунських родичів, у якому він просив допомогти продуктами.

Після закінчення школи Віктор Чукарін вступив до Київського технікуму фізичної культури. У 1940 році в Харкові виборов титул чемпіона України та отримав звання Майстер спорту СРСР.

Під час Другої світової війни пішов на фронт добровольцем. Був бійцем 1044-го полку 289-ї стрілецької дивізії Південно-Західного фронту. Потрапивши у полон біля Полтави, пройшов через 17 концентраційних таборів, у тому числі Бухенвальд. 

У вересні 1946 року Чукарін приїхав до Львова вступати до місцевого Інституту фізичної культури. Навчаючись працював двірником, підробляв також вантажником й інтенсивно тренувався.

На першому повоєнному чемпіонаті СРСР зі спортивної гімнастики в 1946 році Чукарін посів 12-е місце. Роком пізніше на аналогічному турнірі він стає п'ятим, а в 1948 році 27-річний Віктор Чукарін вперше стає чемпіоном СРСР у вправах на брусах. 

У 1952 році на літніх Олімпійських іграх у Гельсінках Віктор Чукарін став золотим медалістом у командному заліку та переможцем в абсолютній першості. До цього успіху додав “золото” за вправи на коні і в опорному стрибку, а також два “срібла” – за вправи на кільцях та на брусах. У 1952 році німецький журнал першим визнав Віктора Чукаріна найкращим гімнастом світу. В 1954 році в Римі Чукарін уперше став абсолютним чемпіоном світу.

На літніх Олімпійських іграх 1956 року у Мельбурні 35-річний Чукарін отримав “золото” у командному заліку та став переможцем в абсолютній першості, а також додав “золото” на брусах, “срібло” у вільних вправах і “бронзу” у вправах на коні.

У 1971 році Чукаріна обрали авідувачем кафедри гімнастики Львівського державного інституту фізичної культури, де він виховав першого галичанина-чемпіона літніх Олімпійських ігор 1980 року у Москві Богдана Макуца та ще понад двадцять майстрів спорту.

Проте після невдалого виступу збірної СРСР на чемпіонаті Європи 1972 року Віктор Чукарін потрапив у неласку радянської влади. Він працював на посаді завідувача кафедри гімнастики Львівського інституту фізичної культури й уже не їздив на міжнародні змагання. 

Помер 25 серпня 1984 року у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові створили мурал, де Шевченка зобразили у стилі The Beatles.

Схожі матеріали

сео Юкі

"Мені подзвонив Вейн". Книжка про дзвінок, що змінює життя

сео

Зі сцени — на футбольне поле

Koki

45 перемог Тайхо Кокі – легендарного сумоїста з українським корінням

Bez nazwy-1.jpg

"Спорт НЕ поза політикою". Огляд книги "Спорт у тіні імперій" Збіґнєва Рокіти

futbol.jpg

Воротар не дармував — бо пустив два м’ячі прямо в сітку

сео силач

"Кілер" із Закарпаття: життєві пригоди непереможного спортовця Еміла Корошенка

600.jpg

Тайхо Кокі: великий птах з українською ознакою

600спорт.jpg

Як починався український спорт на Галичині

6.jpg

“Це був наш Стах”: спортивні звитяги Євстахія Габи