17:16, 7 квітня 2021

На львівській ратуші вивісили банер із найстарішою іконою, створеною у місті

Ікону зберігають у Львові уже кілька століть, тому її називають “Львівською Богородицею”.

Ікона Богородиці
Фото: Facebook-сторінка Євгена Бойка

До християнського свята Благовіщення на будівлі Львівської міської ради вивісили банер із зображенням ікони Богородиці Одигітрії.

Про це у Facebook повідомив директор департаменту “Адміністрація міського голови” Львівської міської ради Євген Бойко.

“Рік пандемії, рік випробовувань для світу та нашого міста. Як і минулого року, сьогодні, в свято Благовіщення, на фасаді Ратуші розміщено банер із зображенням ікони “Львівської Богородиці”, – написав Бойко.

Богородицю Одигітрію вважають найстарішою із усіх ікон, які створювали у місті. Її ще називають “Львівська Богородиця” через те, що ікону зберігають у місті уже кілька століть.

“Ця Богородиця Одигітрія особлива. Написана православним іконописцем, освячена у католицькій Катедрі та збережена вірменськими архієпископами Львова, вона символізує те, що любов до Бога та ближнього є вищою за будь-які розбіжності”, – вважає Бойко.

Вважається, що чудотворну ікону “Львівська Богородиця” написали у 1360 році, хоча низка дослідників вважає, що її створили ще у XIII столітті.

Образ зберігається у Львівській галереї мистецтв, це найстаріша ікона, створена у Львові.

До реставраторів ікона потрапила в 1984 році, “переживши” перемальовування та переховування. Окрім того, вона вціліла у кількох пожежах.

Після реставрації ікону довгий час виставляли у найстарішому львівському храмі – церкві Івана Хрестителя. Але після того, як виникли проблеми з її охороною, ікону вирішили сховати у фондах. 

Тимчасово чудотворну ікону “Львівської Богородиці” помістили для молитовного почитання у відновленій каплиці Палацу Потоцьких.

Про те, як зараз створюють українські образи, читайте у матеріалі “Лев Скоп. Живі ікони”.