13:42, 20 січня 2021

Львів’яни збирають кошти на зйомки документального фільму про червонокнижних зубрів

Стрічку планують знімати у заповіднику “Сколівські бескиди” за 120 км від Львова.
0f48eca5-5930-4d1c-b28e-73ca957b008b.jpg
biggggidea.com

Львів’яни збирають кошти на зйомки документального фільму про дику природу заповідника “Сколівські бескиди”. Про це йдеться на сайті “Велика ідея”, де можна долучитися до кампанії.

“Сколівські бескиди” – це майже ізольована долина із унікальною природою за 120 км від Львова. 

Головним об’єктом зйомок має стати стадо зубрів, які з 2009 року внесені до “Червоної книги України” із позначкою “зниклий у природі” внаслідок недбалого мисливства. Впродовж 11 років популяція зубрів мешкає у цьому заповіднику. 

У стрічці планують розповісти й про інших тварини, яких можна зустріти в урочищі – козулей, оленів, вовків, лисиць, рисей, куниць, горностаїв. 

Ініціатором проєкту є львів’янин Євген Ткач, археолог та засновник агенції подорожей Explorer Life. Він певен, що фільм про долину зубра стане відкриттям для українського глядача.

“Попри красу і надзвичайну цінність українських Карпат, досі немає якісного висвітлення "дикого життя" в гірській місцевості. Долина зубра – це унікальна лісова екосистема в карпатському регіоні”, – відзначив автор проєкту.

В агентстві сподіваються, що кінопроєкт буде не просто репортажною зйомкою, а справжнім “зануренням у локацію” – із залученням професійних знань з біології, поясненням поведінки тварин.

Для реалізації ідеї потрібно зібрати 100 тисяч гривень за 67 днів. На час написання новини до спільнокошту долучилося 22 доброчинці.

Частину витрат на підготовку фільму, а саме запуск фандрейзингової кампанії, вже профінансував Український культурний фонд. 

Відзначимо, Explorer Life – це агентство подорожей та студія продакшену, створене як медіапроєкт у 2017 році. Вони організовують мандрівки, а також, починаючи з 2019 року, створюють відео історії про подорожі українців, експедиційні дослідження, національні парки, дику природу та об’єкти, що мають культурну, природну та історичну цінність. Серед відзнятих відео –  матеріали зі Свірзького замку, Гавареччини – селища давніх гончарів та Національного природного парку “Північне Поділля” на Львівщині, Українських Карпат, Кінбурнської коси на Миколаївщині, острова Джарилгач на Херсонщині.