11:51, 6 січня 2022

Локальна історія запустила подкаст про українські колядки

У кожному випуску звучатимуть записи з фольклорних експедицій та реконструкції автентичного співу.

Подкаст “Українські історичні пісні” від Локальної історії розпочав різдвяний сезон. У шести серіях розповідатимуть про найдавніші та найвідоміші українські колядки.

У кожному випуску звучатимуть записи різних виконавців, реконструкції автентичного співу та аудіо з фольклорних експедицій. 

Уже вийшов перший епізод про одну з головних пісень різдвяного канону – колядку “Нова радість стала”. Експертка серії докторка мистецтвознавства, професорка НМАУ ім. П. Чайковського Ірина Клименко допомогла з’ясувати, коли і де вперше з'явилась ця колядка. Розповіла про радянські покручі та інші трансформації тексту “Нової радості...”.

У наступних епізодах слухачам розкажуть про історію колядки “Добрий вечір тобі, пане господарю” та стосунок до неї Сергія Параджанова, поділяться забутим обрядом колядування під час жнив. Розкажуть про давні персональні колядки, які співали членам родини, як у “Господарю, господині й найменшій дитині”, та чи має язичницьке коріння колядка про створення світу “Ой, як же було ізпрежди віка”.

Слухачі також дізнаються, якими були колядницькі табу, плясання дівчатам та дещо моторошне.

Автором та ведучим подкасту є Павло Нечитайло, кандидат історичних наук, член Спілки археологів України, музикант, лідер гурту "Пропала Грамота" та учасник дуету "Zapaska".  З 2016 року Павло очолює Кам’янець-Подільську архітектурно-археологічну експедицію.

Він також є автором п'ятисерійного циклу про історичні пісні Хмельниччини та продюсером подкастів "Туди-Сюди" про давні міграції на території України, "Їли колись" про гастрономічну культуру у світі, "Норовисті пройдисвіти" про аферистів та бунівників із Буковини. 

Слухати подкаст про українські колядки можна на YouTube, Google Podcasts, Apple Podcasts, Anchor.

Схожі матеріали

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів