14:50, 31 січня 2022

Як жили мешканці княжого Києва? Локальна історія запустила подкаст про давні міста

Нові серії проєкту “Lifestyle. Давні міста” публікуватимуть щопонеділка.

Локальна історія запустила новий подкаст “Lifestyle. Давні міста”. Перший цикл присвятили історії княжого Києва у Х-ХІІІ століттях.

"Це спроба подивитись на життя давніх історичних міст України очима звичайної людини та дати прості відповіді на прості запитання. Як ця людина народжувалась і помирала? Які були можливості кар’єрного росту? Якими були вулиці і будинки, одяг та посуд?", – розповів автор ідеї та ведучий подкасту Павло Нечитайло

У кожному епізоді слухачі почують коментарі фахових істориків, фрагменти наукових статей, монографій та давніх літописів.

Перший випуск про дитинство у давній столиці: раннє дорослішання, іграшки та закладні дитячі жертви.

У дев'яти епізодах подкасту слухачі дізнаються про те, якими були інтер’єри та екстер’єри тогочасних будинків і дворів, про тонкощі торгівлі, імпорту та експорту княжого Києва, як виглядали офіси ремісників, чим харчувались давні кияни, якою була мода та буденний костюм міщанина у Х-ХІІІ століть. 

П’ять випусків готували у співавторстві із багаторічним дослідником київського Подолу, а нині завідувачем сектору археології у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" Сергієм Тараненком. Також до підготовки програми долучились: завідуючий відділом археології Києва Інституту археології Всеволод Івакін, старша наукова співробітниця відділу біоархеології Інституту археології Олександра Козак, наукова співробітниця відділу археології Києва Аліна Сушко, незалежна дослідниця Леся Ткачук, старший зберігач фондів музею грошей національного банку України Андрій Бойко-Гагарін, археозоолог Михайло Кублій, дигер Кирило Степанець та інші вузькопрофільні фахівці.

Автор та ведучий проєкту Павло Нечитайло є кандидатом історичних наук, членом Спілки археологів України, музикантом, лідером гурту “Пропала Грамота” та учасником дуету “Zapaska”.

Нагадаємо, це п'ятий подкаст "Локальної історії". Раніше на плафтормі вийшли аудіопрограми про:
– давні міграції на території України “Туди-Сюди”
– гастрономічну культуру від палеоліту до ХХ століття “Їли колись”
– аферистів та бунтівників Буковини “Норовисті пройдисвіти”
українські історичні пісні у двох циклах – "Хмельниччина" та "Різдво".

Слухати подкаст про українські колядки можна на YouTube, Google Podcasts, Apple Podcasts, Anchor.

Схожі матеріали

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів