17:30, 1 квітня 2021

Інститут нацпам'яті запустив онлайн-архів усної історії

Наразі у вільному доступі з'явились перші 100 записів, однак онлайн-колекцію постійно поповнюватимуть.

rzs9O16154502273qBP8.jpeg
Фото з архіву Центру досліджень визвольного руху

Український інститут національної пам’яті презентував нову онлайн-платформу “Архів усної історії”. На сайт уже завантажили 101 інтерв'ю про Революцію Гідності, російсько-українську війну та український визвольний рух. Загалом планують оприлюднити 1600 записів.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Наразі в Інституті зберігається понад 1600 інтерв’ю про різні історичні події, зокрема Другу світову війну, Голодомор, дисидентський рух. Нашими основними тематичними колекціями, що наразі представлені на платформі, є Революція Гідності, російсько-українська війна та український визвольний рух”, – розповіла координаторка роботи з розробки та наповнення архіву Тетяна Привалко. 

Колекцію розділили на фонди за назвами організацій, установ і прізвищами приватних дослідників, що записували усні історії. Наразі на платформу завантажили 101 інтерв’ю. Однак в УІНП планують поступово оприлюднити всі наявні записи.

Збирати такий архів почали після Революції Гідності, коли кількість інтерв’ю стала стрімко зростати.

“Приблизно п’ята частина фрагментів усіх інтерв’ю була оприлюднена нами у видавничих серіях. Тож стало зрозуміло, що треба готувати архів, до якого можуть мати вільний доступ усі зацікавлені”, – зазначила Привалко.

У свою чергу голова УІНП Антон Дробович зауважив, що формат усноісторичних досліджень – це цікавий і плідний напрям. Дробович висловив сподівання, що презентований архів підвищить рівень застосування істориками цієї методики.

“Ця платформа стане в нагоді фахівцям, які працюють з історією, зокрема з методом усної історії, а також журналістам і всім, хто цікавиться нещодавнім минулим”, – зазначив Антон Дробович.

Нагадаємо, що минулого року до Дня пам’яті та примирення 8 травня та до 75-ї річниці перемоги над нацизмом УІНП запустив акцію “Родинні історії війни”, де закликав ділитися у соцмережах родинними історіями, пов’язаними з подіями Другої світової.