18:00, 15 січня 2021

Архів УПА, викопаний у лісі біля Львова, виклали онлайн

Документи повстанців знайшли у молочному бідоні 11 років тому.
Невідомі-документи-українських-підпільників-з-викопного-архіву-—-онлайн_-1024x576.png
Фото: cdvr.org.ua

Архів Української повстанської армії, який у 2009 році знайшли у лісі поблизу Львова, виклали на сайт Електронного архіву Українського визвольного руху. Про це 15 січня повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

320 документів УПА виявили у селі Лапаївка. Восени 1950 року українські повстанці закопали архів у металевому молочному бідоні, сподіваючись таким чином врятувати його. 

“Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості. Знайдений масив включає, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкція про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, Головного командира УПА”, – пояснює історик, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”  Руслан Забілий.

До онлайн-збірки увійшли:

  • документи Служби безпеки ОУН: інструкції, протоколи допитів;
  • тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка на псевдо “Хміль”, який керував підготовкою повстанців;
  • звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини;
  • вишкільні матеріали, інструкції, листівки;
  • накази про присвоєння звань воякам УПА;
  • списки загиблих у боротьбі з більшовиками, некрологи.

Колекцію документів Центр досліджень визвольного руху опублікував за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, що Електронний архів (avr.org) є спільним проєктом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету ім. І. Франка та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”. Зараз на сайті опубліковано більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів з історії українського визвольного руху у XX столітті. Усі вони доступні для завантаження.