21:26, 4 березня 2020

У Чайковичах вшанують пам’ять Памви Беринди

У селі Чайковичі, що входять до складу Рудківської ОТГ на Самбірщині, планують низку заходів щодо вшанування пам’яті Памви Беринди, відомого вченого-лексикографа, поета та перекладача XVII століття.  Одним із ініціаторів виступив Михайло Городиський, краєзнавець та автор книги “Чайковичі у ХVIII-ХХ століттях. Печатки громади. Герби жителів” (Київ, 2019).

Чи не найбільшим здобутком Беринди є його “Лексіконъ славенорωсскїй и именъ Тлъкованїє”, надрукований у Києво-Печерській лаврі у 1627 році. Тривалий час його “Лексион” використовували  у початкових шкільних закладах ранньомодерної України. Попри те, що місце народження Памви Беринди оповите міфами та легендами, за однією з версій (як виглядає, найпереконливішою) він народився у 1550-1570-х саме у Чайковичах. На її користь свідчить антропонім “Беринда”, який досі побутує у Чайковичах.  До того ж, діалектичний аналіз мови “Лексикону” засвідчує, що його автор походив з території поширення бойківського чи покутського діалектів. 

Наразі у Рудківській ОТГ проводиться інформаційна кампанія, а у дальших перспективах ініціаторів фізичне вшанування постаті свого земляка: меморіальною таблицею чи пам’ятником.